Äntligen är tomaterna klara! Louise upptäcker fantastiska tomater i växthuset och plockar. Ia får direkt snilleblixten att baka fantastiskt goda Foccacia, som är ett italienskt matbröd och passar perfekt till middagen, till stranden när man vill ha lite salt och mättande gott.

#livetpålandet #iminträdgård #odling #instadalarna #mittdalarna #mittlantliv #brygghusetibjörnhyttan #foccacia #bröd #matbröd #sommaridalarna #dalarna

Medverkar gör:

Ia Lundqvist Pettersson

Louise Norström
https://linktr.ee/abborrbergslouise

RECEPTET

Ia’s Foccacia

Ingredienser

Till en stor plåt ca 50×40 cm eller två mindre plåtar. Funkar utmärkt att köra halvt recept med.

50 g jäst
6-7 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
2 msk salt
3 msk honung
Ca. 14 dl mjöl

Till plåten:
Ca 0,5 dl Olivolja
Flingsalt
Rosmarin
Körsbärstomater, gärna olika färg & form

Börja med degen.
Rör ut jästen i vattnet och häll därefter i salt, olja och honung.

Tillsätt mjöl lite åt gången tills degen känns bra och smidig. Jobba degen ihop den ett par minuter och låt jäsa runt 45 min.

Täck en långpanna med ett tunt lager olivolja. Strö över flingsalt och rosmarin efter smak.

Jobba ihop degen på ett bakbord och dra ut den platt så den fyller ut plåten så gott det går.
Sätt ugnen på 220 C, gärna varmluft, och låt jäsa i ca 30 min till.

Medan degen jäser, passa på att skölja och ev. dela tomaterna.

Dra ut degen efter slutjäsningen så den fyller ut plåten och gör små gropar med fingrarna. Fyll groparna med tomaterna, ringla över rikligt med olja. Pensla ut för att fylla ojämnheterna om det behövs.
Strö över flingsalt och rosmarin över.

Grädda i ca 20 min i nedre delen av ugnen.

Låt svalna lite och skär upp i lagom stora rutor. Ät och njut!

Tips: Ta de örter du har hemma eller gillar bäst. Fetaost och oliver funkar väldigt bra ihop med tomaterna.
Om ni inte äter upp allt, funkar det utmärkt att frysa ner. Värm några
minuter för att få det frasigt igen.